4ο Απόσπασμα: ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΕΥΣ

July 12, 2007 at 4:20 pm (Uncategorized) ()

Κείμενο:

ΟΙ ΜΕΝ ΓΑΡ ΑΤΟΜΟΥΣ ΠΡΟΣΕΙΠΟΝΤΕΣ ΑΦΘΑΡΤΑ ΤΙΝΑ ΚΑΙ ΣΜΙΚΡΟΤΑΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΠΛΗΘΟΣ ΑΝΑΡΙΘΜΑ, ΚΑΙ ΤΙ ΧΩΡΙΟΝ ΚΕΝΟΝ ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΝ ΠΡΟΒΑΛΟΜΕΝΟΙ, ΤΑΥΤΑΣ ΔΗ ΦΑΣΙ ΑΤΟΜΟΥΣ ΩΣ ΕΤΥΧΕΝ ΕΝ ΤΩΙ ΚΕΝΩΙ ΦΕΡΟΜΕΝΑΣ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΤΕ ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΣΑΣ ΑΛΛΗΛΑΙΣ ΔΙΑ ΡΥΜΗΝ ΑΤΑΚΤΟΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΕΚΟΜΕΝΑΣ ΔΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΣΧΗΜΟΝΑΣ ΟΥΣΑΣ ΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΛΑΜΒΑΝΕΣΘΑΙ, ΚΑΙ ΟΥΤΩ ΤΟΝ ΤΕ ΚΟΣΜΟΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝ ΑΥΤΩΙ, ΜΑΛΛΟΝ ΔΕ ΚΟΣΜΟΥΣ ΑΠΕΙΡΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙΝ.

 

ΤΑΥΤΗΣ ΔΕ ΤΗΣ ΔΟΞΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΓΕΓΟΝΑΣΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ΤΟΣΟΥΤΟΝ ΔΙΕΦΩΝΗΣΑΝ ΟΣΟΝ Ο ΜΕΝ ΕΛΑΧΙΣΤΑΣ ΠΑΣΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΤΟΥΤΟ ΑΝΕΠΑΙΣΘΗΤΟΥΣ, Ο ΔΕ ΜΕΓΙΣΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΟΥΣ Ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ΥΠΕΛΑΒΕΝ. ΑΤΟΜΟΥΣ ΔΕ ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΝ ΑΜΦΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΛΕΓΕΣΘΑΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΛΥΤΟΝ ΣΤΕΡΡΟΤΗΤΑ.

Μετάφραση:

 

Αυτοί που ονομάζουν άτομα κάτι άφθαρτα, μικρότατα και αναρίθμητα στο πλήθος σώματα, και παραδέχονται επίσης την ύπαρξη κάποιου κενού χώρου απεριόριστου μεγέθους, λένε ότι τα άτομα αυτά, που κινούνται στην τύχη μέσα στο κενό, συγκρούονται τυχαία το ένα με το άλλο λόγω της άτακτης φοράς τους και συμπλέκονται το ένα με το άλλο λόγω της ποικιλίας των σχημάτων τους, κι έτσι σχηματίζουν τον κόσμο και όσα περικλείονται μέσα σ’ αυτόν, ή καλύτερα άπειρους κόσμους.

 

Αυτήν την γνώμη είχαν ο Επίκουρος και ο Δημόκριτος. Διαφώνησαν όμως επίσης, επειδή ο πρώτος θεωρούσε ότι όλα τα άτομα είναι πάρα πολύ μικρά και για αυτό απαρατήρητα, ενώ ο δεύτερος ότι υπάρχουν μερικά άτομα πάρα πολύ μεγάλα. Και οι δύο πάντως λένε ότι υπάρχουν άτομα και ότι ονομάζονται έτσι λόγω της αδιάσπαστης στερεότητας τους.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: