Σχόλια 6ου και 7ου Αποσπάσματος

July 17, 2007 at 9:02 pm (Uncategorized) ()

Ο Αέτιος που έζησε τον 1ο αιώνα μ.Χ μάλλον είχε πρόσβαση σε πρωτογενή κείμενα τουλάχιστον του Επίκουρου και ίσως σε δευτερογενή κείμενα των Λεύκιππου και Δημόκριτου. Σίγουρα πρέπει να είχε πρόσβαση στο 10-16 τόμων έργο του Θεόφραστου για τις θεωρίες των προσωκρατικών φιλοσόφων. Το έργο αυτό το έγραψε ο Θεόφραστος κατόπιν εντολής του Αριστοτέλη αλλά από αυτό το έργο επίσης έχουν σωθεί ελάχιστα αποσπάσματα.

Οι όροι του 6ου αποσπάσματος (αντιτυπίαν, φορά και πληγή) είναι επίσης επιστημονικοί όροι της ατομικής θεωρίας μαζί με τους όρους τροπήι, ρυθμώι, ιδέαι των προηγούμενων αποσπασπάτων.

Συνολικά το 6ο και το 7ο απόσπασμα μας δίνουν την κοσμολογική επιστημονική αντίληψη των ατομικών φιλοσόφων ότι το σύμπαν έχει δημιουργηθεί με τρόπο φυσικό και μηχανιστικό, χωρίς αιτία και χωρίς σκοπό, ακριβώς όπως λένε οι σύγχρονες αντιλήψεις της κοσμολογίας.

Στοιχεία αυτής της μηχανιστικής δημιουργίας του σύμπαντος θα δοθούν στο επόμενο απόσπασμα του Διογένη Λαέρτιου.

Οι θεωρίες των Λεύκιππου, Δημόκριτου και Επίκουρου εξηγούν και γιατί καταστράφηκε το εξαιρετικό τους έργο με την ατομική θεωρία, την καλύτερη θεωρία της αρχαιότητας, την πιο επιστημονική και την πιο κοντινή στην αντικειμενική πραγματικότητα.

Γιατί αρνείται κάθε μεταφυσική σε μια ανθρωπότητα βυθισμένη στην μεταφυσική, στον ανορθολογισμό και στην παραλογισμό της θρησκείας και του φανατισμού.

DEMOCRITUS

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: