Σχόλιο 19ου Αποσπάσματος: Πιθανές απόψεις των ατομικών φιλοσόφων για τους Αριθμούς

September 4, 2007 at 4:07 pm (Uncategorized) ()

Στο 19ο απόσπασμα, αρχίζει να διαφαίνεται στο περίπου τι μπορεί να είπαν οι ατομικοί σχετικά με τους αριθμούς και τα μαθηματικά. Έχω την υποψία ότι οι τόσο οι υλομονιστές όσο και ο Πυθαγόρας θα δίδαξαν ότι οι αριθμοί παράγονται από τα όντα, είναι προιόντα των όντων και όχι αρχές ή ουσίες.
η φράση “ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΟΝΤΑ ΠΟΙΟΥΣΙΝ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞ ΑΡΙΘΜΩΝ” θα μπορούσε να περιγράφει μια τέτοια θέση.
Και το “ΕΞ ΑΡΙΘΜΩΝ”, μπορεί να λέει ότι οι κανονικότητες και οι νόμοι που συνάγουμε στα μαθηματικά είναι αποτυπώματα κανονικοτήτων και εσωτερικών υλικών νόμων των όντων.
Τέτοιες αντιμεταφυσικές θέσεις, φυσικά θα ήταν πολύ ενοχλητικές για τον Αριστοτέλη.
Η υποψία μου αυτη την εντείνει το γεγονός ότι όπως και σε άλλη περίπτωση που ο Αριστοτέλης λέει για τους υλομονιστές ότι “δεν τα λένε καλά”, έτσι και εδώ το “ΜΗ ΣΑΦΩΣ ΔΗΛΟΥΣΙ, ΟΜΩΣ ΤΟΥΤΟ ΒΟΥΛΟΝΤΑΙ ΛΕΓΕΙΝ”, εμένα μου λέει ότι ο Αριστοτέλης είχε μπροστά του τα βιβλία του Λεύκιππου και του Δημόκριτου και κάτι υποψιαζόταν αλλά δεν μπορούσε να το ταιριάξει με τις πλατωνικές αυθαιρεσίες.
Όπως ο Σωκράτης δεν καταλάβαινε γρι από το βιβλίο του Ηράκλειτου αλλά υποψίαζοταν ότι αφορά μια επιστήμη 5000 χρόνια μπροστά, έτσι και ο Αριστοτέλης.
Εξαιρετικού ενδιαφέροντος είναι η πληροφορία που κάποιοι αρχαίοι συγγραφείς (όπως ο Ιάμβλιχος) μεταφέρουν ότι ο Λεύκιππος ήταν μαθητής του Πυθαγόρα. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα μπορούσε ο Λεύκιππος να μεταφέρει καλύτερα τις διδαχές του Πυθαγόρα τόσο στο βιβλίο του όσο και στο εξαιρετικό μυαλό του δικού του μαθητή, του Δημόκριτου, από ότι υποτίθεται ότι μας μεταφέρει ο Πλάτωνας ο οποίος πήγε στην Κάτω Ιταλία 80 χρόνια μετά τον θάνατο του Πυθαγόρα.
Συγκρίνεται κάποιος που άκουσε ζωντανά τον Πυθαγόρα με κάποιον που μίλησε με κάποιους που ίσως να είχαν μιλήσει με κάποιους που ίσως να είχαν μιλήσει με τον Πυθαγόρα;
Σαν να έχουμε από την μία το βιβλίο κάποιου που μίλησε με τον Αϊνστάιν και κάποιον που θα πάει στις ΗΠΑ το 2030, 80 χρόνια από τον θάνατο του Αϊνστάιν και θα προσπαθήσει να βρει μάρτυρες και στοιχεία για το τι είπε ο Αϊνστάιν . Είμαστε σοβαροί;
Αυτό πρέπει να μας κάνει χίλιες φορές καχύποπτους για τό τι μας λέει ο Πλάτων ότι είπε ο Πυθαγόρας και πως στοιχειοθετούν οι Σωκράτης, Πλάτων, Αριστοτέλης τις μεταφυσικές τους παραδοχές επάνω στα πυθαγόρεια διδάγματα και φυσικά άλλες χίλιες φορές καχύποπτους γιατί χάθηκαν τα βιβλία καταρχήν του Πυθαγόρα και μετά τα βιβλία του Λεύκιππου, του Δημόκριτου και των άλλων επιστημόνων της αρχαιότητας.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: