2500 χρόνια πριν: “Ο Γαλαξίας Είναι Το Φως Άστρων και όχι γάλα από το στήθος της Ήρας”

October 8, 2007 at 5:17 pm (Uncategorized) ()

ΚΕΙΜΕΝΟ 1: DK 59 A80 – ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ – ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ

ΟΙ ΔΕ ΠΕΡΙ ΑΝΑΞΑΓΟΡΑΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΝ ΦΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΛΕΓΟΥΣΙΝ ΑΣΤΡΩΝ ΤΙΝΩΝ. ΤΟΝ ΓΑΡ ΗΛΙΟΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΓΗΝ ΦΕΡΟΜΕΝΟΝ ΟΥΧ ΟΡΑΝ ΕΝΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ. ΟΣΑ ΜΕΝ ΟΥΝ ΠΕΡΙΟΡΑΤΑΙ ΥΠ’ ΑΥΤΟΥ, ΤΟΥΤΩΝ ΜΕΝ ΟΥ ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ ΤΟ ΦΩΣ ΚΩΛΥΕΣΘΑΙ ΓΑΡ ΥΠΟ ΤΩΝ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΑΚΤΙΝΩΝ. ΟΣΟΙΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΦΡΑΤΕΙ Η ΓΗ ΜΗ ΟΡΑΣΘΑΙ ΥΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, ΤΟ ΤΟΥΤΩΝ ΟΙΚΕΙΟΝ ΦΩΣ ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙ ΤΟ ΓΑΛΑ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:

Οι οπαδοί του Αναξαγόρα και του Δημοκρίτου θεωρούν τον γαλαξία ως φως κάποιων άστρων. γιατί ο ήλιος, όταν περιστρέφεται κάτω από την γη, δεν βλέπει ορισμένα άστρα. όσα λοιπόν, άστρα τα βλέπει από παντού, αυτών το φως δεν φαίνεται, αφού εμποδίζεται από τις ακτίνες του ηλίου. όσα όμως, τα εμποδίζει η γη έτσι, ώστε να μην τα βλέπει ο ήλιος, αυτών το ιδιαίτερο φως είναι ο γαλαξίας

ΚΕΙΜΕΝΟ 2: DK 68 Α91- ΑΛΕΞ, 37,23

ΑΝΑΞΑΓΟΡΑΣ ΔΕ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ  ΦΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΑΛΑ ΛΕΓΟΥΣΙΝ ΑΣΤΡΩΝ ΤΙΝΩ. Ο ΓΑΡ ΗΛΙΟΣ ΝΥΚΤΩΡ ΥΠΟ ΤΗΝ ΓΗΝ ΙΩΝ ΟΣΑ ΜΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΠΕΙ ΤΩΝ ΥΠΕΡ ΓΗΣ ΟΝΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ, ΤΟΥΤΩΝ ΜΕΝ ΜΗ ΓΙΝΕΣΘΑΙ ΦΑΣΙΝ ΦΑΝΕΡΟΝ ΤΟ ΟΙΚΕΙΟΝ ΦΩΣ ΕΜΠΟΔΙΖΟΜΕΝΟΝ ΥΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΑΚΤΙΝΩΝ. ΟΣΟΙΣ ΔΕ Η ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΕΠΙΠΡΟΣΘΟΥΣΑ ΕΠΙΣΚΟΤΕΙ, ΩΣ ΜΗ ΕΠΙΛΑΜΠΕΣΘΑΙ ΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΦΩΤΙ, ΤΟΥΤΩΝ ΔΕ ΤΟ ΟΙΚΕΙΟΝ ΦΩΣ ΟΡΑΣΘΑΙ, ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΑΛΑ.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:

Ο Αναξαγόρας και ο Δημόκριτος θεωρούν το γαλαξία ως φως κάποιων άστρων. Γιατί όταν ο ήλιος τη νύκτα πηγαίνει κάτω από τη γή, τότε όσα από τα ευρισκόμενα πάνω από την γή άστρα τα φωτίζει, αυτών ο ιδιαίτερο φως δε γίνεται ορατό, επειδή εμποδίζεται από τις ακτίνες του ήλιου. Όσα, όμως, τα σκοτεινιάζει η σκιά της γης που βρίσκεται μπροστά (απ’ τον ήλιο), με αποτέλεσμα  να μην τα καλύπτει η λάμψη του ήλιου, αυτών το ιδιαίτερο φως γίνεται ορατό και αποτελεί τον γαλαξία.

ΚΕΙΜΕΝΟ 3: ΟΛΥΜΠΙΟΔΩΡΟΣ 67, 32

ΤΡΙΤΗ ΔΟΞΑ ΑΝΑΞΑΓΟΡΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ. ΟΥΤΟΙ ΦΑΣΙΝ ΤΟΝ ΓΑΛΑΞΙΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟΝ ΦΩΣ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ ΤΩΝ ΜΗ ΦΩΤΙΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ. ΕΧΟΥΣΙ ΓΑΡ, ΦΗΣΙ, ΤΑ ΑΣΤΡΑ ΤΟ ΙΔΙΟΝ ΦΩΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΤΗΤΟΝ ΤΟ ΥΠΟ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ…..ΑΛΛ΄ ΟΥ ΠΑΝΤΑ, ΦΗΣΙ, ΤΟ ΕΠΙΚΤΗΤΟΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ. ΤΑ ΟΥΝ ΜΗ ΔΕΧΟΜΕΝΑ ΕΚΕΙΝΑ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟΝ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΟΥ ΑΠΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:

Μια τρίτη άποψη είναι αυτή του Αναξαγόρου και του Δημόκριτου. Αυτοί ισχυρίζονται ότι ο γαλαξίας είναι το ιδιαίτερο φως που έχουν τα άστρα, τα οποία φωτίζονται από τον ήλιο. Γιατί τα άστρα έχουν, ισχυρίζεται, και το δικό τους φως και επίκτητο από τον ήλιο….Δε δέχονται, όμως, όλα τα άστρα το επίκτητο φως. Όσα, λοιπόν, δεν το δέχονται, αυτά δημιουργούν τον κύκλο του γαλαξία.

ΚΕΙΜΕΝΟ 4: ΑΕΤΙΟΣ 3,Ι,6

ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ΠΟΛΛΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ ΣΥΜΦΩΤΙΖΟΜΕΝΩΝ ΑΛΛΗΛΟΙΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΠΥΚΝΩΣΙΝ ΣΥΝΑΥΓΑΣΜΟΝ.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:

Ο Δημόκριτος θεωρεί πως ο γαλαξίας είναι η από κοινού λάμψη πολλών, μικρών και κοντινών μεταξύ τους άστρων, που φωτίζουν το ένα το άλλο εξαιτίας της πυκνότητας.

ΚΕΙΜΕΝΟ 5: ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΤΑΤΙΟΣ, ΕΙΣΑΓΩΓΗ 24, 17

ΑΛΛΟΙ ΔΕ ΕΚ ΜΙΚΡΩΝ ΠΑΝΥ ΚΑΙ ΠΕΠΥΚΝΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΗΜΙΝ ΔΟΚΟΥΝΤΩΝ ΗΚΩΣΘΑΙ ΔΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΟ ΑΠΟ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ ΕΠΙ ΤΗΝ ΓΗΝ ΑΣΤΕΡΩΝ ΑΥΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΝ, ΩΣ ΕΙ ΤΙΣ ΑΛΑΣΙ ΛΕΠΤΟΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙΣ ΚΑΤΑΠΑΣΕΙΕ ΤΙ.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:

Άλλοι ισχυρίζονται ότι ο γαλαξίας σχηματίζεται από πολλά πολύ μικρά και πολύ κοντινά άστρα, τα οποία μας φαίνονται ενωμένα εξαιτίας της απόστασης του  ουρανού από την γή, όπως αν πασπάλιζε κανείς κάτι πολύ λεπτό με αλάτι.

1 Comment

  1. Κλείτωρ said,

    αυτό (όπως και τα περισσότερα) μπορεί να ειπωθεί και ανάποδα χωρίς να χάνει την ουσία του και οδηγώντας στις τέχνες, το τονίζω.
    το γάλα απο το στηθος της Ήρας είναι ο γαλαξίας από το φως των άστρων σ΄ ένα έργο ανθρώπινης τέχνης.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: