Τα μαθηματικά έργα του φυσικού φιλόσοφου Δημόκριτου

October 12, 2007 at 7:45 pm (Uncategorized) ()

Ο κατάλογος των μαθηματικών έργου του φυσικού φιλόσοφου Δημόκριτου, όπως παραδίδεται από τον Διογένη Λαέρτιο, τα μαθηματικά έργα είναι μέρος μόνο του τέραστιου έργου αποτελούμενου από 70 βιβλία του αβδηρίτη επιστήμονα.

1) ΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΝΩΝ
2) ΠΕΡΙ ΨΑΥΣΙΟΣ ΚΥΚΛΟΥ ΚΑΙ ΣΦΑΙΡΗΣ
3) ΠΕΡΙ ΓΕΩΜΕΤΡΙΗΣ, ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΩΝ
4) ΑΡΙΘΜΟΙ,
5) ΠΕΡΙ ΑΛΟΓΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΚΑΙ ΝΑΣΤΩΝ Α’ ΚΑΙ Β’
6) ΕΚΠΕΤΑΣΜΑΤΑ,
7) ΜΕΓΑΣ ΕΝΙΑΥΤΟΣ Ή ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΗ
8 ΠΕΡΙ ΡΥΘΜΩΝ ΚΑΙ ΑΡΜΟΝΙΗΣ
9) ΠΕΡΙ ΙΔΕΩΝ
10) ΠΕΡΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Όπως είναι φανερό, ο Δημόκριτος είχε τεράστια και στέρεα μαθηματική γνώση, απείρως καλύτερη από τον Πλάτωνα ή τον καλύτερο μυστικιστή της αρχαιότητας. Ο ίδιος ο Πλάτωνας δεν έχει γράψει κανένα καθαρό μαθηματικό έργο, αλλά μόνο εικασίες για το τι νόμιζε ότι κατάλαβε ότι θα μπορούσε να είχε πει ο Πυθαγόρας.

Ειδικά το έργο ΠΕΡΙ ΙΔΕΩΝ του Δημόκριτου  μας λέει ότι ο όρος ΙΔΕΑ είναι μαθηματικός επιστημονικός προσωκρατικός όρος και αυτή είναι η επιστημονική του σημασία. Ο Πλάτωνας διέστρεψε την μαθηματική σημασία της λέξης ΙΔΕΑ, προσδίδοντας της μυστικιστική σημασία. Η μόνη πραγματική-αντικειμενική σημασία της λέξης ΙΔΕΑ δεν μπορεί παρά να συνελήφθη σωστά ποιοτικά και οντολογικά από τον Δημόκριτο έστω και σε πρώτη προσέγγιση εξαιτίας της  υλιστικής και μονιστικής κατεύθυνση της σκέψης του μεγάλου επιστήμονα.

Σε πείσμα των μυστικιστών και ιδεαλιστών στη σημερινή γλώσσα έχει μείνει μια αρχαία μαθηματική σημασία της λέξης ΙΔΕΑ, η οποία σχετίζεται με το μικρό μήκος/μέγεθος ή την μικρή απόσταση (όταν λέμε π.χ “μια ιδέα από αυτό” ή “μια ιδέα δεξιά”). Αυτό είναι μια ένδειξη ότι ο Δημόκριτος είχε συλλάβει την ΙΔΕΑ ως ελάχιστο μήκος ή μήκος που τείνει στο μηδέν. Ποτέ όμως δεν θα μάθουμε την μαθηματική σημασία της λέξης ΙΔΕΑ γιατί το βιβλίο ΠΕΡΙ ΙΔΕΩΝ του φυσικού φιλόσοφου-επιστήμονα Δημόκριτου καταστράφηκε από τους ιδεαλιστές και μυστικιστές της αρχαιότητας.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: