Κάρλ Σαγκάν-Σειρά “COSMOS”

December 29, 2007 at 10:44 am (ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΑΡ) ()

Σκηνή με άτομα ουρανίου στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.

Από το 4ο Επεισόδιο: “Η ραχοκοκκαλιά της νύκτας”.

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14867&m=H12&aa=1

Μαγευτική περιπλάνηση στο ΣΥΜΠΑΝ

Η σειρά «ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ» που από σήμερα διανέμει «Το Βήμα» μας προσφέρει ένα συναρπαστικό ταξίδι στον απέραντο κόσμο μας και μας ξεναγεί στα μυστικά της ανθρώπινης γνώσης

Το πρώτο DVD της σειράς «ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ» που διανέμει από σήμερα «Το Βήμα της Κυριακής» περιέχει δύο επεισόδια. Στο πρώτο – με τίτλο «Οι όχθες του κοσμικού ωκεανού» – ο Καρλ Σαγκάν επιβιβάζει τους θεατές του στο Διαστημόπλοιο της Φαντασίας και τους μεταφέρει στην άκρη του Σύμπαντος. Μέσα από ειδικά εφέ αντικρίζουμε κβάζαρ, γαλαξίες που εκρήγνυνται, συμπλέγματα αστεριών, σουπερνόβα και πάλσαρ. Επιστρέφοντας στο ηλιακό μας σύστημα επισκεπτόμαστε τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, η οποία υπήρξε το κέντρο της μάθησης στη Γη πριν από 2.000 χρόνια. Στο δεύτερο επεισόδιο παρουσιάζεται η ιστορία του Σύμπαντος εδώ και 15 δισεκατομμύρια χρόνια και σκιαγραφείται η γέννηση της Γης και η εξέλιξη της ζωής επάνω σε αυτήν από τα μικρόβια ως τον άνθρωπο.

Το δεύτερο DVD επιχειρεί μια ιστορική αναδρομή στη ζωή και την εποχή του Γιόχαν Κέπλερ, του τελευταίου επιστημονικού αστρολόγου, στο πρώτο του επεισόδιο. Ο πρωτοπόρος Κέπλερ, ο πρώτος σύγχρονος αστρονόμος και συγγραφέας μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας, προσέφερε μια άποψη για τον τρόπο με τον οποίο κινούνται στις τροχιές τους το φεγγάρι και οι πλανήτες. Στη συνέχεια στο ίδιο DVD ακολουθεί το επεισόδιο που περιγράφει μια κατάβαση στην ασφυκτική ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, για να εξερευνήσουμε τη φλεγόμενη επιφάνειά της.

Στο τρίτο DVD ο Σαγκάν οδηγεί τους θεατές σε ένα πρωτοφανές ταξίδι στον Αρη κατ’ αρχάς μέσα από τα μάτια των συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας και κατόπιν μέσα από τα μηχανικά μάτια των δύο διαστημοπλοίων «Viking» που από το 1976 έχουν στείλει στη Γη χιλιάδες φωτογραφίες εντυπωσιακών τοπίων του Αρη. Ακολουθεί το δεύτερο επεισόδιο με περιγραφή του ενθουσιασμού που διέκρινε τις αποστολές του «Voyager» στον Δία και στον Κρόνο – συγκρίνεται με την ευθυμία των ολλανδών εξερευνητών του 17ου αιώνα οι οποίοι ταξίδεψαν με ιστιοφόρα σε χώρες του μισού πλανήτη αναζητώντας πλούτο και γνώση.

Το τέταρτο DVD με τίτλο «Η ραχοκοκαλιά της νύχτας» ξεκινά με τις πρώτες αντιλήψεις του ανθρώπου που πίστευε ότι τα αστέρια ήταν φωτιές στον ουρανό και ο Γαλαξίας η «ραχοκοκαλιά της νύχτας». Σε αυτό το συναρπαστικό επεισόδιο ο Καρλ Σαγκάν οδηγεί τους θεατές πίσω στην αρχαία Ελλάδα, στην εποχή όπου δόθηκε για πρώτη φορά μια σωστή απάντηση στο θεμελιώδες ερώτημα σχετικά με το τι είναι τα αστέρια.

Το πέμπτο DVD αναφέρεται στο εκπληκτικό ταξίδι της κατανόησης του πώς μεταβάλλονται – στη διάρκεια εκατομμυρίων χρόνων – οι σχηματισμοί των αστεριών. Χρησιμοποιώντας ψηφιακό σχεδιασμό και πρωτοφανή αστρονομική τέχνη ο αστρονόμος οικοδεσπότης μας δείχνει πώς γεννιούνται, ζουν, πεθαίνουν και μερικές φορές καταρρέουν τα αστέρια για να σχηματίσουν άστρα νετρονίων και μαύρες τρύπες. Οι θεατές ταξιδεύουν στο μέλλον για να ζήσουν, πέντε δισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα, την «τελευταία τέλεια ημέρα της Γης» μετά την οποία ο Ηλιος θα τυλίξει τον πλανήτη μας στις φλόγες του.

Στο έκτο DVD ο Σαγκάν οδηγεί τους θεατές σε ένα παράξενο ταξίδι στον χρόνο, όταν οι γαλαξίες άρχισαν να σχηματίζονται. Συνεχίζει με μια περιήγηση στην Ινδία εξερευνώντας τους ατελείωτους κύκλους της ινδουιστικής κοσμολογίας. Επειτα μας δείχνει το πώς οι άνθρωποι του 20ού αιώνα ανακάλυψαν το διαστελλόμενο Σύμπαν και την καταγωγή του, τη Μεγάλη Εκρηξη. Ο δρ Σαγκάν εξαφανίζεται μέσα σε μια μαύρη τρύπα και επανεμφανίζεται στο Νέο Μεξικό για να παρουσιάσει στους θεατές ένα τόξο 27 τηλεσκοπίων που διερευνούν τα απώτερα όρια του Διαστήματος.

Το έβδομο DVD ξεκινά με τις ερωτήσεις: Υπάρχουν εξωγήινα νοήμονα όντα; Πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε με αυτά; Και τι συμβαίνει με τα UFO; Αναζητώντας απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, ταξιδεύουμε πρώτα στην Αίγυπτο για να αποκρυπτογραφήσουμε αρχαία ιερογλυφικά και έπειτα μεταφερόμαστε στο μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο της Γης και στο Διαστημόπλοιο της Φαντασίας για να επισκεφθούμε άλλους πολιτισμούς στο Διάστημα. Μετά, και μέσα από εντυπωσιακά ειδικά εφέ, παρουσιάζονται τα 15 δισεκατομμύρια χρόνια ταξιδιού από τη Μεγάλη Εκρηξη ως σήμερα. Αυτό είναι το διάσημο επεισόδιο της σειράς για τον Πυρηνικό Πόλεμο στο οποίο ο Σαγκάν υποστηρίζει ότι η ευθύνη για την επιβίωση δεν είναι μόνο δική μας υπόθεση αλλά ανήκει και στον Κόσμο, αρχαίο και απέραντο, από τον οποίο προερχόμαστε.

ΚΑΡΛ ΣΑΓΚΑΝ: ένας κήρυκας της επιστήμης

«Το Βήμα της Κυριακής» διανέμει από σήμερα την «Εγκυκλοπαίδεια του Σύμπαντος», την πρωτοποριακή σειρά επιστημονικών ντοκυμαντέρ του Καρλ Σαγκάν που άφησε εποχή, κέρδισε πολλά βραβεία και θεωρήθηκε τομή στον χώρο των επιστημονικών ντοκυμαντέρ.

Ο Καρλ Εντουαρντ Σαγκάν (Carl Edward Sagan) γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης στις 9 Νοεμβρίου 1934. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, από το οποίο πήρε το πτυχίο του (1955) και το μεταπτυχιακό του (1956) στη Φυσική, προτού αποκτήσει το διδακτορικό του (1960) στην Αστρονομία και στην Αστροφυσική. Δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ως το 1968 και μετακόμισε στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ καθώς το 1971 απέκτησε έδρα και διετέλεσε διευθυντής του Εργαστηρίου Πλανητικών Ερευνών.

Η τηλεοπτική σειρά που άλλαξε τα δεδομένα στον χώρο των ντοκυμαντέρ και απέσπασε τότε διπλό βραβείο Emmy και βραβείο Hugo ήταν η «Εγκυκλοπαίδεια του Σύμπαντος» («Cosmos, Α Personal Voyage») σε σενάριο και παρουσίαση του ιδίου. Με την ακόρεστη διάθεσή του να μεταβιβάσει την επιστημονική γνώση στους τηλεθεατές αλλά και να τους παρακινήσει να ασχοληθούν με την αναζήτηση της αλήθειας, της γνώσης και του μυστηρίου που λέγεται «ζωή», ο Σαγκάν ξεκινά ένα ταξίδι για τον θεατή με οδηγό τη φαντασία και συνοδηγό την επιστήμη. Με απλή και πολλές φορές ποιητική γλώσσα, απευθυνόμενος σε όλον τον κόσμο, προσέφερε απλόχερα τη γνώση απομυθοποιώντας την επιστήμη και κάνοντάς την προσβάσιμη σε όλους.

Μας ταξιδεύει στην αρχαία Αίγυπτο και στην Ελλάδα, επισκέπτεται τους τόπους όπου γεννήθηκαν οι πιο γνωστές θεωρίες στην ιστορία της κοσμολογίας, αναθεωρεί τις απόψεις των γνωστών επιστημόνων και λογίων και ασχολείται με τη δημιουργία της «ζωής» σε όλα τα επίπεδά της (από τα βακτήρια ως τους πλανήτες και αστέρες). Τέλος, στο καλύτερο σημείο της σειράς μάς μεταφέρει στο Διάστημα για να γνωρίσουμε τις πιθανότητες ύπαρξης εξωγήινης ζωής και νοημοσύνης. Με τη μοναδική αφήγηση και με τις εντυπωσιακές τοποθεσίες και τα πλάνα που προσφέρει, ήταν φυσικό η «Εγκυκλοπαίδεια του Σύμπαντος» να γοητέψει μικρούς και μεγάλους. Επειτα από μακροχρόνια και δύσκολη πάλη με τη μυελοδυσπλασία, ο Καρλ Σαγκάν πέθανε στα 62 του χρόνια στις 20 Δεκεμβρίου 1996. Ο Σαγκάν θα μείνει στη μνήμη μας γιατί υπερασπίστηκε τις δημοκρατικές παραδόσεις και τον ανθρωπισμό, πολέμησε τον εθνικισμό, ενώ το ευρύ πνεύμα του απλώθηκε πέρα από τις γεωκεντρικές και ανθρωποκεντρικές απόψεις.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: