35χρονη τρίχα+Κυβερνητικό Καράβι=ΧΑΟΣ

January 30, 2008 at 7:53 pm (ΔΙΑΦΟΡΑ) ()

Σύμφωνα με τη θεωρία του Χάους, μια πεταλούδα στην Κίνα μπορεί να προκαλέσει κυκλώνα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την λαική ελληνική σοφία, “το νινι σέρνει καράβι”. Επιστήμη και λαική σοφία εκφράζουν την ίδια αντικειμενική πραγματικότητα όπως φαίνεται στην τραγελαφική κωμωδία που λέγεται υπόθεση Ζαχόπουλου.

Στην περίπτωση μας η 35χρονη ήθελε να μπει στο Δημόσιο. Έτσι ξεκίνησε η ιστορία. Σε ένα ορθολογιστικό κράτος, η πρόσληψη στο Δημόσιο θα ήταν μια τυπική διαδικασία ελέγχου πρόσοντων και αυστηρών διαγωνισμών. Κάθε Κράτος που σέβεται τον ευατό και κάθε Κυβέρνηση που ήθελε να κυβερνήσει σωστά θα είχε τέτοιους αδιάβλητους μηχανισμούς, τυπικούς και διαδικαστικούς. Τέτοιους μηχανισμούς είχε η Κίνα ήδη πριν από 1000 χρόνια όταν κάθε μανδαρίνος επιλέγονταν με διαγωνισμούς. Μπορεί στον διαγωνισμό να μπορούσαν να λάβουν μέρος μόνο εύποροι ή ευκατάστατοι γιατί μόνο αυτοί μπορούσαν να προετοιμαστούν για τον διαγωνισμό, αλλά ο διαγωνισμός υπήρχε και ήταν αυστηρός. Δεν επιλέγονταν βλάκες ή γκόμενες των κυβερνώντων για μανδαρίνοι, γιατί προφανώς ήταν σοβαρή δουλειά να είσαι μανδαρίνος στην Κίνα.

Αυτό το απλό λοιπόν που επέλυσε η Κίνα εδώ και κάτι αιώνες (η οποία Κίνα σημειωτέον υπάρχει ακόμα χάρη σε τέτοιους θεσμούς ενώ κάτι αυτοκρατορίες της Δύσης διαλύθηκαν σε εκατοντάδες κράτη), αυτό το απλό λοιπόν, το τυπικό, το διαδικαστικό, αυτό με το οποίο θα έπρεπε να ασχολούνται απλοί υπάλληλοι, δεν μπορεί να επιλυθεί στο ελληνικό κράτος του 2007!

Βλέποντας λοιπον η 35χρονη ότι προσλήφθηκαν άλλοι στον διαγωνισμό των οποίων τα επώνυμα καθόλου τυχαία συνέπιπταν με επώνυμα υπουργών και βουλευτών της κυβέρνησης, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Η συνέχεια είναι γνωστή: Σεξ-Κάμερα-DVD-κανάλια-δημοσιογράφοι-εκβιασμοί-συναλλαγές-ΣΔΟΕ-2,3 Αυτοκτονίες-Κυβερνητική Κρίση-Χάος.

Στην ουσία η Κυβέρνηση του Ελληνικού Κράτους κρέμονταν από μια τρίχα. Όταν η τρίχα έσπασε ακολούθησε Χάος. Πως γίνεται μια κυβέρνηση να εξαρτάται από μια τρίχα;

Η ερώτηση γίνεται: Πως μπορεί μια κυβέρνηση ενός κράτους να επιτρέπει στον ευατό της να εξαρτάται από τρίχες; Με ψυχρό ορθολογισμό θα μπορούσαμε να πούμε ότι

– Αν δεν έχεις θωρακίσει το Κράτος με 100 ασφαλιστικές δικλείδες όπως ήδη έκανε η Κίνα εδώ και 10-15 αιώνες.

– Αν οι θεσμοί του Κράτους δεν είναι δίκαιοι, ακριβείς, τυπικοί, ορθοί, αξιοκρατικοί, ασφαλείς ώστε να αποτρέπουν άσχετους να ελπίζουν ότι θα πετύχουν το να εργαστούν για το Κράτος.

– Αν με τους ξεχαρβαλωμένους και διάτρητους θεσμούς δημιουργείς ελπίδες σε 35χρονες οι οποίες με ψυχρό ωφελιμισμό θα κάνουν τα πάντα για να βρουν ένα παραθυράκι να μπουν στο Κράτος που εσύ υποτίθεται ότι κυβερνάς.

– Αν οι θεσμοί δεν είναι όντως αδιάβλητοι, ξεκάθαροι και σεβαστοί και κάποιος ο οποίος αποτύχει στην διαδικασία επιλογής θα είναι απόλυτα σίγουρος ότι δεν αδικήθηκε

Τότε ναι, θα κάνεις το Κράτος και την κυβέρνηση που το εκπροσωπεί, έρμαιο της κάθε 35χρονης. Και αν δεν κάνεις όλα τα παράπανω είναι λίγο ειρωνία να μιλάμε για θεωρία του Χάους, η Επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια, και πλέον μιλάμε για απλό μπάχαλο που παράγεται με απόλυτα ορθολογιστικά, ντετερμινιστικά αίτια.

Φυσικά, η λαική σοφία δεν σηκώνει ποτέ ψηλά τα χέρια 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: