Κλάδεψαν την «ιερή συκιά» του Βούδα

February 5, 2008 at 7:45 pm (ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗΣ) ()

Σε όλες τις θρησκείες, όλα για πούλημα. Ως συνήθως. Όπως πάντα:

http://www.tovimadaily.gr/Article.aspx?d=20080205&nid=7381419

Ο αρχιερέας του ναού της Διαφώτισης πούλησε ένα κλαδί της αντί ενός εκατομμυρίου ευρώ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Το χρήμα αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ακαταμάχητο αφού κατάφερε να θέσει σε δεύτερη μοίρα ακόμη και την πίστη και μάλιστα από τους ίδιους τους φύλακες των ιερών και των οσίων. Συνέβη στην Ινδία: ο αρχιερέας και ο γραμματέας του ναού της Διαφώτισης του Βούδα έκοψαν ένα μεγάλο κλαδί της «ιερής συκιάς» και το πούλησαν αντί ενός εκατομμυρίου ευρώ! Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής του ναού Μαχαμπόντι.

Κατά τους βουδιστές, ο ναός αυτός, που βρίσκεται στην πόλη Μποντ Γκάγια, στο κρατίδιο του Μπιχάρ, στην Ανατολική Ινδία, έχει χτιστεί στον «Ομφαλό της Γης», το σημείο όπου τον 6ο π.Χ. αιώνα ο Βούδας κάθησε κάτω από μια συκιά για τρεις ημέρες και τρεις νύχτες προτού λάβει τη διαφώτιση. Τουλάχιστον 100.000 πιστοί επισκέπτονται κάθε χρόνο τον ιερό τόπο, όπου υπάρχει και μια συκιά, η οποία θεωρείται απόγονος της συκιάς κάτω από την οποία είχε καθήσει ο Βούδας. Αυτή η συκιά λοιπόν βρέθηκε κλαδεμένη: «Εστειλαν το κλαδί στην Ταϊλάνδη,όπου το πούλησαν για 60 εκατ.ρουπίες (1,025 εκατ. ευρώ)» καταγγέλλει ο Αρουπ Μπαμαχάρι, ο ινδουιστής μοναχός ο οποίος ηγείται της εκστρατείας για τον καταλογισμό των ευθυνών.

Η Ενωση των Βουδιστών Μοναχών της Ινδίας κατηγόρησε την Επιτροπή Διαχείρισης του Ναού για ατασθαλίες: «Λεφτά μπαίνουν αλλά κανείς δεν ξέρει τι γίνονται» δήλωσε ο ταμίας της Ενωσης. Κατηγορίες έχουν απαγγελθεί και κατά του βουδιστή αρχιερέα του ναού, όπως και κατά του πρώην υπευθύνου Δημοσίων Σχέσεων, και μάλιστα ερευνώνται προσωπικά περιουσιακά στοιχεία όλων των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο, καθώς κατηγορούνται επίσης ότι ιδιοποιήθηκαν τα έσοδα από την πώληση φύλλων που είχαν πέσει από το ιερό δέντρο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: