52ο Απόσπασμα: Η Σελήνη δεν είναι θεότητα. (φυσικά ο Δημόκριτος)

March 9, 2008 at 9:55 am (Αποσπάσματα Προσωκρατικών) ()

Άλλος ένας θρίαμβος του ορθολογικού πνεύματος των Ατομικών Φιλοσόφων. Μετά την εξήγηση του γαλαξία ως σύνολο άστρων και του κεραυνού ως απλού φυσικού φαινομένου, ο Δημόκριτος συντρίβει αποφασιστικά κάθε μεταφυσική θεώρηση της Σελήνης εξηγώντας επιστημονικά το φως και την εικόνα της.

ΚΕΙΜΕΝΟ:ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ, Περί τον εμφαινομένου προσώπου τώι κύκλωι της σελήνης, 16 σ. 929 c .αλλά κατά στάθμην, φησί Δημόκριτος, ιστάμενη του φωτίζοντος υπολαμβάνει και δέχεται [η σελήνη] τον ήλιον. ώστε αυτήν τε φαίνεσθαι και διαφαίνειν εκείνον εικός ην.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:Αλλά ο Δημόκριτος λέει ότι [η σελήνη], καθώς βρίσκεται μπροστά από τη φωτεινή πηγή, δέχεται και συγκεντρώνει [το φως] του ήλιου, έτσι που είναι πιθανό να φαίνεται αυτή και μέσω αυτής ο ήλιος.

ΚΕΙΜΕΝΟ:AΕΤΙΟΣ, II 25, 9. (δια τί γεώδης φαίνε­ται σελήνη). Δημόκριτος αποσκίασμά τι των υψηλών έν αυτήι μερών. άγκη γαρ αυτήν έχειν και νάπας.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:(γιατί η σελήνη φαίνεται να είναι όμοια με τη γη). Κατά τον Δημόκριτο αυτό οφείλεται στη σκιά που ρίχνουν τα υψηλά της μέρη· πράγματι η σελήνη έχει κοιλάδες και χαράδρες.

Advertisements

2 Comments

 1. ΑΝΤΙΟΧΟΣ said,

  Ενδιαφέρον απόσπασμα, δεδομένης της χρονικής απόστασης των δυόμιση χιλιετιών.
  Αλλά καί πάλι, αυτό το γεγονός δεν αναιρεί την θεϊκή επίδραση της Σελήνης ή άλλων πλανητών στην ανθρώπινη ζωή καί συνεπώς την εξ αυτού του γεγονότος ονομασίας τους από τα ονόματα των Ελλήνων Θεών καί Θεαινών.

 2. atomakaikeno said,

  Η ουσία της σύλληψης για μένα είναι η εξής:
  Μπορεί ο Ήλιος και η Σελήνη να παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην ύπαρξη του ανθρώπου, όμως είναι απλά φυσικά φαινόμενα και αντικείμενα τα οποία δεν είναι Θεοί, δεν είναι αφηρημένες, ιδεαλιστικές, μυστικιστικές, υπερβατικές οντότητες και δεν χρειάζεται να λατρεύονται καθ’ οιοδήποτε τρόπο αλλά να μελετώνται επιστημονικά και ορθολογικά.
  Και αυτό είναι μόνο ένα δείγμα της φιλοσοφίας του Ατομισμού. Ο σκληρός ορθολογικός πυρήνας του Ατομισμού αρνείται γενικά την ύπαρξη κάθε μεταφυσικής οντότητας ανάγωντας τα πάντα στα άτομα και το κενό, δηλαδή στο Ον, δηλαδή στην Υλοενέργεια, το οποίο Ον μελετάται όχι με προσευχές αλλά με πειραματικούς σωλήνες, με επιταχυντές σωματιδίων, με μικροσκόπια και τηλεσκόπια κτλ
  Καμιά μεταφυσική δεν είναι αποδεκτή στην ενιστική υλιστική φιλοσοφία.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: