Πρωτοφανής αστρική έκρηξη έγινε ορατή με γυμνό μάτι

March 23, 2008 at 6:52 pm (ΔΙΑΦΟΡΑ) ()

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=884493

Η πρωτοφανής έκρηξη που συνόδευσε το θάνατο ενός γερασμένου άστρου έθεσε νέο ρεκόρ για το πιο μακρινό αντικείμενο ή φαινόμενο που έχει γίνει ορατό με γυμνό μάτι. Η λάμψη έφτασε στη Γη αφού διήνυσε απόσταση 7,5 δισ. έτη φωτός, περίπου όσο το μισό Σύμπαν. Η ακτινοβολία της πανάρχαιας έκρηξης έγινε αντιληπτή από τον δορυφόρο Swift στις 09.12 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη, ανακοίνωσε η NASA την Παρασκευή. Η λάμψη διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα και ήταν εξίσου λαμπρή με ορισμένα από τα άστρα της Μικρής Αρκτου, δήλωσε ο Νιλ Γκέρελς, επικεφαλής του εργαστηρίου αστροσωματιδίων στο Κέντρο Διαστημικής Πτήσης Goddard της NASA. Παραμένει άγνωστο αν κάποιος αστρονόμος πρόλαβε να απαθανατίσει το φαινόμενο. Για λόγους σύγκρισης, οι Αμερικανοί ερευνητές επισημαίνουν ότι το πιο μακρινό αντικείμενο που μπορεί να διακρίνει το ανθρώπινο μάτι στον νυχτερινό ουρανό είναι ο σπειροειδής γαλαξίας Μ33, o oποίος βρίσκεται «μόλις» 2,9 εκατ. έτη φωτός μακριά από τη Γη. Η έκρηξη που καταγράφηκε την Τετάρτη ονομάζεται έκλαμψη ακτίνων γάμμα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας του φαινομένου εκπέμφθηκε ως αόρατες ακτίνες γάμμα. Οι περισσότερες εκλάμψεις ακτίνων γάμμα προέρχονται από μεγάλα άστρα που πεθαίνουν και εκρήγνυνται. Τη στιγμή του θανάτου τους, δύο πίδακες υψηλής ενέργειας εμφανίζονται στους πόλους τους και βομβαρδίζουν με ακτινοβολία οτιδήποτε βρεθεί στο δρόμο τους. Όταν αυτοί οι πίδακες πλήξουν τα νέφη αερίου που περιβάλλουν το άστρο, κάνουν το αέριο να λάμπει, παράγοντας ένα απόφωτο που εξαπλώνεται σε όλες τις κατευθύνσεις και μπορεί να γίνει αντιληπτό από τη Γη. Ο δορυφόρος Swift της NASA ανιχνεύει κατά μέσο όρο δύο εκλάμψεις ακτίνων γάμμα την εβδομάδα. Η 19η Μαρτίου ήταν ιδιαίτερη ημέρα, καθώς εκείνη την Τετάρτη το Swift ανίχνευσε όχι μόνο την ισχυρότερη έκλαμψη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, αλλά και τρεις ακόμα ασθενέστερες εκλάμψεις.

Advertisements

1 Comment

  1. m13 said,

    O Μ33 είναι σε απόσταση 3,000kly, στην ίδια γειτονιά με τον M31 (Ανδρομέδα-2,900kly), τον M32 (2,900kly), και τον M110 (2,900kly).

    O πρώτος έχει mag 4,7 και ο δεύτερος 3,7. Οι υπόλοιποι πάνω από 8. Όσο μικρότερο το mag τόσο πιο λαμπρό το αστέρι. Σε κάθε περίπτωση, ή αντί για M33 στο ποστ έπρεπε να έχεις M31 ή αντί για 2,900kly έπρεπε να έχεις 3,000 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: