Εκκλησία κατά… επιστημόνων

April 5, 2008 at 5:35 pm (ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗΣ) ()

http://www.enet.gr

Η θεωρία του Big Bang, της Μεγάλης Εκρηξης που δημιούργησε το Σύμπαν, δεν είναι πια απλώς κοινός τόπος ακόμα και για άσχετους με την επιστήμη, είναι και εντελώς αποδεκτή από την Εκκλησία.

Μπορεί, βλέπετε, να ερμηνευθεί από την παρουσία ενός… θεϊκού δακτύλου. Να, όμως, που ο καθηγητής Μαθηματικής Φυσικής στο Κέιμπριτζ, Νοτιοαφρικανός Νιλ Τούροκ, άρχισε να εργάζεται πάνω σε ένα μοντέλο του Σύμπαντος που να εξηγεί τη Μεγάλη Εκρηξη και η Καθολική Εκκλησία τον έβαλε στο μάτι. Διότι ο Νιλ Τούροκ δεν πιστεύει ότι το Σύμπαν δημιουργήθηκε εκ του μηδενός με ένα μεγάλο μπαμ, αλλά, όπως λέει, «ίσως το Σύμπαν υπήρχε πριν από την έκρηξη, και αυτή η έκρηξη έγινε σε ένα προϋπάρχον Σύμπαν. Μπορεί να ζούμε σε ένα άπειρο Σύμπαν και να υπήρχαν εκρήξεις στο παρελθόν και να υπάρχουν και στο παρόν». Αν όλα αυτά σάς φαίνονται ενδιαφέροντα διαβάστε το βιβλίο «Αέναο Σύμπαν», που έγραψε μαζί με τον καθηγητή Φυσικής στο Πρίνστον Πολ Στάινχαρντ (εκδόσεις ΑΒΓΟ) ή πηγαίνετε να τον ακούσετε με τα αυτιά σας την Πέμπτη 17 Απριλίου στο Μέγαρο (7 μ.μ., είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας). Εκτός όλων των άλλων ο Νιλ Τούροκ είναι ένας βαθιά δημοκρατικός άνθρωπος. Οι γονείς του φυλακίστηκαν για αντίσταση στο ρατσιστικό καθεστώς της Νότιας Αφρικής και ήταν το δεύτερο ζευγάρι μετά τον Μαντέλα και τη γυναίκα του που εκλέχτηκε στό Κοινοβούλιο, μετά την πτώση του απαρτχάιντ. Ο ίδιος ο Νιλ Τούροκ έχει δημιουργήσει ένα αφρικανικό ινστιτούτο για τη μαθηματική επιστήμη που αλλάζει τις τύχες πολλών Αφρικανών νέων.

Advertisements

1 Comment

  1. alexandros said,

    Καλώς ή κακώς η κοσμολογία, ως κλάδος της αστρονομίας, ξεφεύγει αρκετά από την παραδοσιακή επιστημονική σκέψη και πλησιάζει πιο πολύ σε απόψεις που εμπνέονται από την φαντασία και την ενόραση. Η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης μπορεί να επιβεβαιώνεται από τις παρατηρήσεις (διαστολή, φάσμα φωτός κ.α. ) αλλά δεν πάυει να αποτελεί αποκύημα της φαντασίας του ανθρώπου. Θεωρώ ότι στο μέλλον σίγουρα θα αναθεωρηθεί , όπως άλλωστε έχει συμβεί σε όλες τις κοσμολογικές θεωρείες περί δημιουργίας του Σύμπαντος.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: