This is Sparta!!! (2)

December 18, 2008 at 7:13 pm (ΡΗΤΑ) ()

ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ – ΛΑΚΩΝΙΚΑ ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

Ο Αγησίλαος ο Μέγας, όταν περνούσε από την χώρα των Θάσιων του έστειλαν άλευρα και χήνες και ξηρούς καρπούς και γλυκίσματα και άλλα εκλεκτά φαγητά και ποτά κάθε είδους, κράτησε τα άλευρα και έδωσε τα υπόλοιπα στους είλωτες. Κι όταν τον ρώτησαν τον λόγο απάντησε: “Όσοι ασκούνται στην ανδρειοσύνη δεν αρμόζει να απολαμβάνουν τέτοιες λιχουδιές. Γιατί όσα δελεάζουν τους δούλους είναι ακατάλληλα για τους ελεύθερους”.

Ο Λεωτυχίδης όταν κάποιος τον ρώτησε να μάθει για ποιό λόγο οι Σπαρτιάτες πίνουν λίγο κρασί, απάντησε: “Για να μην αποφασίζουν άλλοι για μας αλλά εμείς για τους άλλους”.

Ο Αλκαμένης του Τήλεκλου, όταν κάποιος τον ρώτησε πως θα προστάτευε τη βασιλεία του κάποιος με τον καλύτερο τρόπο απάντησε: “Αν δεν έβαζε πάνω από όλα το κέρδος”.

Ο Άγης του Αρχίδαμου όταν ένας από τους γέροντες της Σπάρτης του είπε, σε προχωρημένη ήδη ηλικία, επειδή έβλεπε να εγκαταλείπονται τα παλιά έθιμα και να υιοθετούνται άλλα άσχημα,γιατί στη Σπάρτη ήλθαν τα πάνω κάτω, του είπε αστειευόμενος: “Λογικά έτσι γίνονται τα πράγματα, αν αυτό έχει γίνει, γιατί κι εγώ, όταν ήμουν μικρό παιδί, άκουγα τον πατέρα μου ότι και στην γενιά του είχαν έρθει τα πάνω κάτω”, είπε μάλιστα ότι και ο παππούς του στον πατέρα του είχε πει το ίδιο. “Έτσι, δεν πρέπει να απορούμε αν τα επόμενα γίνονται χειρότερα από τα προηγούμενα, αλλά αν κάπου γίνονται καλύτερα ή παραπλήσια”.

Ο Δημάρατος, όταν κάποιος παρακοιμώμενος του βασιλιά, που πολλές φορές τον κορόιδευε για την εξορία του, είπε: “Δεν θα αντιδικήσω, ξένε, μαζί σου, γιατί έχω απολέσει την τάξη της ζωής μου”.

Σε κάποιους Θηβαίους που έφερναν ζωηρές αντιρρήσεις για κάποιο θέμα, είπαν: “Πρέπει ή να χαμηλώσετε τους τόνους ή να έχετε ισχυρότερη πολεμική δύναμη”.

Ένας άλλος, όταν κάποιος τον ρώτησε : “Γιατί έχετε μικρά τα ξίφη σας;” απάντησε: “Για να πολεμάμε τους εχθρούς από κοντά”.

Επειδή ο Πίνδαρος έγραψε: “Στήριγμα της Ελλάδας είναι η Αθήνα”, ένας Λάκωνας παρατήρησε: “Αν η Ελλάδα ακουμπούσε σε τέτοιο στήριγμα, θα είχε γκρεμισθεί”

Όταν ένας Λάκωνας είχε πιαστεί αιχμάλωτος σε πόλεμο και τον πουλούσαν, την ώρα που ο κήρυκας διαλαλούσε “πουλάω Λάκωνα”, εκείνος του έκλεισε το στόμα λέγοντας του: “Λέγε ότι πουλάς αιχμάλωτο”.

Όταν ένας κακός άνθρωπος εξέφρασε κάποτε μια σοφή γνώμη, την ασπάστηκαν, όμως την αφαίρεσαν από αυτόν και την απέδωσαν σε άλλον που ζούσε έντιμα.

Ένας ζητιάνος ζήτησε ελεημοσύνη από ένα Λάκωνα, κι εκείνος του είπε: “Αν σου δώσω, θα γίνεις πιο φτωχός, και για αυτή σου την κατάντια αίτιος θα είναι αυτός που πρώτος σου έδωσε ελεημοσύνη, γιατί σε έκανε τεμπέλη.”

Κάποιος άλλος που με πρόβλημα στα μάτια έβγαινε για τον πόλεμο, κι όταν κάποιος του είπε: “Που πας σε αυτήν την κατάσταση και τι νομίζεις ότι θα πετύχεις;” Απάντησε: “Ακόμη κι αν δεν πετύχω τίποτε άλλο, σίγουρα θα στομώσω το ξίφος του εχθρού”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: