Ο Στρατηγός Γάιος Κάσσιος με το βλέμμα του Shakespeare

January 31, 2009 at 6:19 pm (ΔΙΑΦΟΡΑ, ΡΗΤΑ) ()

Από το έργο “Ιούλιος Καίσαρας”, του WILLIAM SHAKESPEARE

ΚΑΣΣΙΟΣ: Μα αυτός (ο Καίσαρ), διασκελίζει τον στενό τον κόσμο σαν κολλοσός. Και τα ανθρωπάκια εμείς βαδίζουμε κάτω από τα πελώρια σκέλια του γυρεύοντας να βρούμε τάφους άσημους για λόγου μας. Οι άνθρωποι κάποτε είναι κύριοι στις μοίρες τους: το λάθος, Βρούτε, που είμαστε υπό δεν είναι στα άστρα μας αλλά σε μας τους ίδιους.

……………..

ΚΑΙΣΑΡ: Θέλω γύρω μου να’ χω ανθρώπους παχουλούς, με λεία κεφάλια ανθρώπους, τέτοιους που να κοιμούνται τη νύχτα. Αυτός ο Κάσσιος έχει όψη ισχνή και πειναλέα. Σκέφτεται πολύ: τέτοιοι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι. Ας ήταν πιο παχύς! Μα εγώ δεν τον φοβάμαι: κι όμως αν τ’ όνομα μου ήταν τρωτό από φόβο δεν ξέρω άλλον που θα απέφευγα όσο γίνεται απ’ αυτόν τον στεγνό τον Κάσσιο. Πολυδιαβάζει, είναι μεγάλος παρατηρητής και βλέπει ως τα κατάβαθα τις σκέψεις των ανθρώπων. Δεν του αρέσουν οι αγώνες, όπως εσένα Αντώνιε, δεν ακούει μουσική, σπάνια χαμογελάει, και χαμογελάει με τέτοιο τρόπο σαν να κοροιδεύει τον ευατό του, να καταφρονάει το πνεύμα του που ‘στερξε να χαμογελάσει με οτιδήποτε. Τέτοιοι άνθρωποι ποτέ δεν ησυχάζουν μέσα τους ενόσω βλέπουν έναν πιο τρανό από του λόγου τους, κι είναι για αυτό πολύ πιο επικίνδυνοι. Σου λέω μάλλον τι φόβοι υπάρχουν, όχι τι φοβάμαι εγώ, εγώ μια φορά είμαι ο Καίσαρ.

…………………………

ΚΑΣΣΙΟΣ: Τότε γιατί είναι τύραννος ο Καίσαρ; ο δόλιος, γνωρίζω πως δεν θα ήταν λύκος αν δεν έβλεπε πως είναι πρόβατα οι Ρωμαίοι. Δεν θα ήταν λιοντάρι αν οι Ρωμαίοι δεν ήταν ελάφια.

………………………..

ΒΡΟΥΤΟΣ: Εμείς ξεσηκωθήκαμε όλοι ενάντια στο πνεύμα του Καίσαρα, και των θνητών το πνεύμα δεν έχει αίμα. Ω! να μπορούσαμε να φτάσουμε στο πνεύμα του Καίσαρα, χωρίς να διαμελίσουμε τον Καίσαρα.

……………………….

ΚΑΣΚΑΣ: Μα ότι κόβει είκοσι χρόνια ζωή, κόβει άλλα τόσα φόβο θανάτου.

………………………

ΚΑΣΣΙΟΣ: Πόσες γενιές εδώ και πέρα τούτ’ η υπέροχη σκηνή θα παίζεται στο θέατρο, σε πολιτείες αγέννητες και γλώσσες άγνωστες. Και όποτε αυτό θα γίνεται θα λένε για την ομάδα μας: οι άντρες αυτοί που ‘δωσαν στον τόπο τους τη λευτεριά.

……………………..

ΑΝΤΩΝΙΟΣ: Το κακό που κάνουν οι άνθρωποι ζει και μετά απ’ τους ίδιους, το καλό συχνά θάβεται με τα κόκκαλα τους.

……………………

ΚΑΣΣΙΟΣ: Δεν κάνεις χρήση της φιλοσοφίας σου, αν ενδίδεις σε κακές συμπτώσεις.

……………………

ΚΑΣΣΙΟΣ: Μεσσάλα. Να είσαι μάρτυρας: παρά τη θέληση μου, σαν τον Πόμπηιο, αναγκάζομαι να βάλω σε μια μάχη όλες τις ελευθερίες μας. Το ξέρεις πως είχα πιστέψει στον Επίκουρο, στη θεωρία του. Τώρα αλλάζω γνώμη, δίνω πίστη σε κάποια πράγματα μαντευτικά.

…………………..

ΒΡΟΥΤΟΣ: Στερνέ από όλους τους Ρωμαίους στο καλό! Δεν γίνεται ποτέ η Ρώμη να γεννήσει όμοιο σου- Χρωστάω πιο πολλά δάκρυα σε τούτον το νεκρό, απ’ όσα θα με ιδείτε να του πληρώσω- Θα βρω Κάσσιε, καιρό, θα ‘βρω καιρό.

14ides_of_march

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: